Integrált agyműködés

Az emberi agy idegsejtek milliárdjaiból áll, melyek mind kapcsolatban vannak egymással. Ezeken a hálózatokon keresztül közlekednek a beérkező információk. Az érzékszervek felfogják a jeleket és az idegeken keresztül továbbítják azokat az agynak. Az agyunk egy bioszámítógép, minden információ, minden tapasztalás, minden érzékelés tárolódik az egyes agyi részekben.

Az agy két féltekéjének eltérő funkciói vannak. A bal agyfélteke a racionális, az elemző, a tudatos, a tervező, a tudományos, a nyelvi, a múlt és a jövőben történtekért, a konkrét dolgokért felelős. A jobb agyfélteke a művészi, a kreatív, a holisztikus, az ötletvezérelt, az optimista, a tudattalan, a spontán, a jelenben történt dolgokért felelős.

Ha a két agyfélteke együtt tud dolgozni, tehát integráltan működik, akkor minden tevékenység könnyedén megvalósítható. A gyerekek könnyedén tanulnak, stresszmentesen elő tudják hívni a tanultakat és magabiztosan adnak számot tudásukról. A felnőttek könnyedén hoznak döntéseket, ötleteiket eredményesen megvalósítják, kapcsolataik kellemesek, elérik céljaikat és sikeresnek érzik magukat az életük minden területén.

A kölcsönös információcseréért a féltekéket összekötő kérges test felel. A test és az agy közötti együttműködés a gerincvelőn keresztül történik. Az agyból az idegrendszeren át jutnak el a jelek a szervekhez és az izmokhoz. Az agy az irányítóközpont, ami minden cselekvést szabályoz.

Az agyat négy nagy egységre, valamint további kisebb részekre oszthatjuk:

  1. agytörzs – ösztönök révén működik, fontos a túlélés szempontjából
  2. limbikus rendszer – érzelmek irányítják
  3. neokortex – kognitív agy, amely a legfőbb irányító és információfeldolgozó központ
  4. prefrontális kéreg / homloklebeny – a neokortex legfejlettebb része, amely ha stressz éri, lekapcsol

Az agyformatálás (az idegrendszerre jótékony hatással lévő neuro-energetikai kineziológiai módszer) és az agyintegráció során az agy egyes területein oldjuk a stresszt és harmonikus együttműködést teremtünk az egyes részek között.

A pedagógiai kineziológia és a fejlődéskineziológia egyes gyakorlatai támogatják a szervezetet, hogy helyreálljon az egyensúly a fizikai, érzelmi és mentális területeken. A különféle játékos mozgások összekapcsolják az egyes agyi részeket. Segítségükkel javul az íráskép, könnyebb lesz az olvasás és a számolás, jobb lesz a kommunikációs, koncentrációs, figyelmi és megértési készség. Az érzelmi kontroll és a kognitív funkciók könnyebbé és hatékonyabbá válnak, ezáltal jobbak lesznek a kortárs és a felnőtt kapcsolatok. A viselkedési eltérések, beilleszkedési zavarok mérséklődnek és eltűnnek. Az a gyermek vagy felnőtt, akinek kiegyensúlyozott, tehát integrált az agyműködése, az egyszerűen jól érzi magát.

Ha azt gyanítjuk, hogy agyunk nem integráltan működik, egyszerű tevékenységekkel segíthetünk magunkon. A napi rendszeres mozgással, célzott gyakorlatokkal, a természetben való túrázással vagy az iskolából, munkahelyről hazafelé tartó sétával sokat tehetünk az agyunk integrált működéséért.

…..