Életmódtanácsadás és -terápia

Köztudott, hogy leginkább az életmódunk befolyásolja az egészségünket.

Az élet rendje, hogy az évek múlásával a test elhasználódik. Azt mondják, hogy betegségek nélküli világ nincs. Valójában azonban Te magad  is sokat tehetsz azért, hogy milyen minőségben éled az életedet. Felelős vagy az egészségedért.

Az egészséges életmód elemei: egyensúly megtartása, mértékletesség az aktivitásban és pihenésben, alkalmazkodás a környezeti stresszhez, a természettel való kapcsolódás, és a bensőséges emberi kapcsolatok.

 

Az életmódterápia során érintett területek:

– egészségtudatos táplálkozás

– rendszeres mozgás, légzőgyakorlatok

– pihenés, alvás, relaxáció

– pozitív gondolkodás, önismeret 

– szenvedélybetegségektől való mentesség

– egyszerű öngyógyító módszerek

– kreatív, örömet adó tevékenységek

Miben tud segíteni az életmódterapeuta?

A módszer abszolút alkalmazkodik az időbeosztásodhoz, alkatodhoz, személyiségedhez, állapotodhoz.

Ezek figyelembevételével alakítjuk ki a hosszútávú kezelési tervet, melynek legfontosabb eleme a fokozatosság és a személyre szabottság.

Rendkívül jelentős az életmód fokozatos, egyénre alakított tempójú átalakítása, hiszen enélkül nem érhető el tartós és jó minőségű változás. Ehhez Te is kellesz. Csak Veled együttműködve sikerülhet!

Életmódterapeutaként apránként, kis lépésekben kísérlek Téged a változtatás útján.

Nem ítélkezek. Nem tartom bármely szokásodat rossznak vagy jónak. Amin változtatni kívánsz, abban támogatlak, s ha egészségkárosító berögzülésedet még nem tudod elengedni, segítségedre leszek a negatív következmények enyhítésében. 

Elfogadással, kitartással és türelemmel kísérlek végig az úton, motivállak, támogatlak, lelkesítelek és ehhez pszichológiai, pedagógiai eszközöket veszek igénybe. Hiszen a lelki, szellemi oldalt ugyanolyan fontosnak tartom, mint a testi oldalt.

Életmódterapeutaként nagyon fontosnak tartom a megelőzést:

  • A még nem kóros, de már nem harmonikus állapotok javítását (pl.:  túlsúly, enyhe látás-, hallásromlás, fejfájás, stb.).
    A testi diszkomfort érzések kezelését (pl.:  puffadás, emésztési gondok, hideg végtagok, alvás problémák, étvágytalanság, stb.).
  • Az előrelátók támogatását, akik nem kívánnának maguknak betegeskedő, fájdalmas, elbutuló öregkort.
  • Vagy csak felkészítenék a szervezetüket az évszakváltásra, nagyobb terhelésű időszakokra (pl.: a várandósságra, gyermekvállalásra)
                  
  • Számos betegség megelőzhető kellő odafigyeléssel.

A komolyabb problémák, mint például a szív és érrendszeri panaszok is jó eséllyel elkerülhetőek az egészségtudatos táplálkozással és a megfelelő mozgással, gyógynövények alkalmazással, valamint a lelki és mentális egyensúly megteremtésével.

A kialakult krónikus betegségek gondozása szintén az életmód-tanácsadó feladatai közé tartozik.

Amennyiben valamilyen krónikus betegségben szenvedsz, tudok segíteni a betegség romlásának megelőzésében, a tünetek enyhítésében.


Krónikus betegségeknél nagyon sok esetben létfontosságú az orvossal való együttműködés, amennyiben ez megoldható. Feltétlenül szükséges a természetgyógyász számára az orvosi diagnózis, a leletek és a felírt kezelés ismerete.  Minden esetben tájékoztatni kell a gyógyszerszedésről a természetgyógyászt,
és az orvost is az alternatív kezelésekről.

Segíthetek mozgásszervi, emésztőrendszeri, légzőszervrendszeri, keringési betegségeid stb. utókezelésében.

Enyhébb esetekben, kisebb sérüléseknél, hosszútávú gyógyszerszedést nem igénylő rehabilitációban a megfelelő étrend beállításával, a súlycsökkentés elősegítésével, bioenergetikai, reflexológiás, akupresszúrás és akupunktúrás kezelésekkel, megfelelő gyógynövényekkel, masszázsokkal és alternatív mozgástechnikákkal remek eredményeket lehet elérni.

A biologikus, újmedicinás hozzáállásom nagyban segít rálátni a testi elváltozások lelki okaira. Alternatív mentálhigiénés és pszichológiai eszközeim pedig segítenek ezek megoldásában.