Minden energia

Biztos Te is szoktad mondani, hogy ma túl kevés energiád van, vagy épp, hogy majd ki csattansz az energiától. Aki jól van, abból sugárzik az energia. Valójában minden ami körülvesz minket, az energia. De a testünkben lejátszódó folyamatok is a kiegyensúlyozott energiaáramlásra vezethetőek vissza.

Az energiamezőről, energiahálózatról vagy meridiánokról, akupunktúrás és akupresszúrás pontokról sokan hallottak már, lehet, hogy sokunknak van személyes tapasztalata is a témában.

Ha a környezetünkben bármit megvizsgálunk (legyen az élőlény vagy tárgy), azt ahhoz a forrás energiához tudjuk kötni, amelyből létrejött és amelybe visszatér. Az élet folyton újrateremtődik a semmiből vagy a forrás energiájából. Te magad is onnan születsz és oda is térsz majd vissza életed végén. Mindeközben azonban próbálod megtalálni az utadat, amelyen a legjobban ki tudsz teljesedni.

Ezek után a filozofikus gondolatok után lássunk magunk előtt egy újszülöttet, aki nemrég jött világra és próbál alkalmazkodni az új körülményekhez. Mivel a magzati lét és a születés utáni lét nagyon különböző állapotok, a baba nagy valószínűséggel szélsőségesen reagál: izmai megfeszülnek, túlélő reflexei aktiválódnak és gyakran sír. De amikor alkalmazkodik, megnyugszik, nézeget, elalszik és álmában mosolyog. Ez a pici kis élőlény abszolút ösztönösen viselkedik, teljesen önmagát adja. Hamarosan megtanulja majd, mit szabad és mit nem, mi elfogadott és mi nem. Szocializációja során azt fogja tapasztalni, hogy nemtetszést vív ki, amikor csak érzéseit követve, ösztönösen viselkedik. A gyermek elkezd alkalmazkodni a környezetéhez, az elvárásokhoz.

Mindenki alkalmazkodik. Te is, én is, mások is. És van, hogy feszegetjük a határainkat. Mert valljuk be az élet nevű játékban sokszor korlátokkal és keretekkel együtt kell léteznünk és ezek között kell jól lennünk. Megtanulunk kompromisszumokat kötni, kevesebbel beérni, igyekszünk minél kevesebbet konfrontálódni. Mindez működik is egy darabig. Az emberi szervezet csodálatos “gépezet”, a végtelenségig tud kompenzálni, folyton egyensúlyra törekszik. De van az a pont, amikor valami elpattan. Akár a testben, akár az elmében, akár a lélekben. És innentől nem megy minden ugyanúgy, mint eddig. Változás lesz, mert az egyensúly kibillent.

Ekkor tanulunk a legtöbbet, ekkor tapasztaljuk meg a leglényegesebb dolgokat. Minden nehézség egyben töltekezés is. Egy idő után újra megmutatkozik az egyensúly, de ez már egy másfajta egyensúly lesz, valami új. Sok minden átrendeződik körülöttünk (munkahely, párkapcsolat, anyagiak, érdeklődési kör, prioritások, értékek, szerepek) és jó esetben ismét közel kerülünk önmagunkhoz, ahhoz a lényhez, aki annak idején megérkezett és elkezdett alkalmazkodni.

Az élet különböző területein való létezésünk tele van stresszel, amely közvetlen hatással van a testi, érzelmi és mentális energiáinkra. Az izmok azonnal reagálnak a stresszre. Az energiarendszerünk megmutatkozik izomrendszerünkben, az egyes meridiánjainkkal egy-egy jelzőizmon keresztül kommunikálhatunk és információt kaphatunk szerveink állapotáról is. Megfigyelhetjük, hogy vagyunk, hogy az energiaáramlás szervezetünkben kiegyensúlyozott-e vagy blokkolt.

Ha felismered a jeleket és hallgatsz a testedre, újra harmóniába kerülhetsz önmagaddal és a forrás energiájával.

Újra össze kapcsolódhatsz belső erőddel és élheted azt az életet, amely valóban a tied.