Tudtad, hogy a virágpor komplex segítség lehet neked?

Ilyenkor tavasszal van, hogy megbetegszünk (felső légúti vagy emésztőrendszeri elváltozásokra, gyulladásokra gondolok), és csak nehezen jövünk helyre, még hetekig azt érezzük, hogy nem vagyunk teljesen jól. Ilyenkor tesznek nagyon jó szolgálatot a méhészeti termékek. A nyers virágporban például megtalálhatóak az egészségünk számára fontos tápanyagok. Olyan vitaminokat, enzimeket, valamint számos ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, melyeknek kulcsfontosságú szerepük van egészségünk megőrzésében. Az egyike a legfontosabb növényi fehérje forrásoknak. A benne található aminosavak közvetlenül felszívódnak az emésztőrendszerben, anélkül, hogy a test erőfeszítésnek lenne kitéve. Így egy kiváló fehérjeforrást jelent, betegségek utáni roborálásban, de a vegetáriánusok vagy a böjtöt tartók számára is rendkívüli fontossággal bír. A nyers virágpor komplex összetétele révén egy teljesen természetes, a szervezetünk számára jótékony hatással bíró táplálékot jelent

A nyers virágpor az a finom por, amely a virágok pempőjén alakul ki, ezt a virágport gyűjtik össze a méhek, amit kis granulátumokká formáznak és hátsó lábacskáikon szállítanak. A méhek nem gyűjtik be a szél által sodort virágport, mivel különböző toxikus anyagokat is tartalmazhat, amelyek a pollenallergiáért is felelősek. A méhek által begyűjtött virágpor rendkívül gazdag tápanyagokban, így ez képezi a méhek táplálékforrását. Ez a kaptár egyik legkomplexebb eledele, kutatók világszerte az egyik legtisztább élelmiszernek tartják. Nézzük, milyen hatásai vannak a virágpornak:

1. Energiával tölt fel

A benne található szénhidrátok, fehérjék és B vitaminok energiát adnak a nap minden szakaszában. Segít felerősíteni a legyengült szervezetet. Gazdag vitamin és ásványi anyag forrás. Kiváló erősítő úgy a gyermekek, mint az idősebbek számára, illetve azoknak, akik állandó stressznek vannak kitéve vagy akik lábadoznak. Kitűnő segítség vérszegénység esetén.

2. Erősíti az immunrendszert

A nyers virágpor antiszeptikus és antibiotikumos tulajdonságokkal rendelkezik, így megvédi a szervezetet a vírusos megbetegedésekkel szemben. Erősíti az immunrendszert, hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, egyensúlyba hozza a sejtek anyagcseréjét.

3. Szabályozza az emésztést

Egy kevésbé ismert tény, hogy a nyers virágpor egy növényi probiotikum, ebből kifolyólag az emésztési funkciók tökéletes szabályozója is. A legújabb mikrobiológiai laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a nyers virágpornak jelentős lactobacillus és bifidobacterium tartalma van, amely a méhek gyomrából származik. Ezek hasznosak emésztőrendszerünk számára, mivel hozzájárulnak a természetes flóra helyreállításához.

4. Segít az allergiák kezelésében

A szél sodorta virágporral ellentétben, a rovarok által szállított virágpor, nem okoz allergiát. Rendszeres fogyasztásával a pollen allergia akár 20-40%-kal is csökkenthető

5. Javítja a fizikai teljesítményt

A nyers virágpor egy hatékony izomerősítő, növeli a terheléssel szembeni ellenállóképességet és javítja a fizikai teljesítményét. A nyers virágport sikerrel használt a sportolók által, hogy növeljék állóképességüket, sebességüket és energiaszintjüket.

6. Védi a légutakat

Az egyik leggazdagabb szelén forrás, kiváló antioxidáns- és méregtelenítő hatású. A nyers virágpor összetételében található nagy mennyiségű antioxidáns gyulladáscsökkentő hatással van a tüdő szöveteire, így megvédi a légutakat, ez által enyhíti az asztmás tüneteket is.

7. Segíti a szív- és érrendszert

Egy másik fontos összetevő, amely a nyers virágporban jelen van, a rutin, más néven P vitamin, amely tulajdonképpen egy antioxidáns hatású bioflavonoid, amely létfontosságú a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek. Ez segít megerősíteni a hajszálereket és vérereket, javítva így a fennálló keringési problémákat.