Mitől függ a hangulatod?

Ha megkérdezem, milyen hangulatban vagy, azt feleled, “Jó hangulatban vagyok!” vagy hogy “Ma rossz hangulatban vagyok!”. Esetleg ha jobban elgondolkozol, árnyaltabb választ adsz. Azt mondod, fáradt, dühös, elégedett, frusztrált, lehangolt, stb vagy. Tehát a hangulathoz valamilyen érzelmet fogsz társítani.

Mi határozza meg azt, hogyan érzed magad?

A hangulataink, érzelmeink szerepet játszanak a mindennapjainkban és az emberi kapcsolatainkban. Befolyásolják, hogyan teljesítünk a munkában, hogyan kommunikálunk, milyen döntéseket hozunk.

Fontos megérteni, hogy melyek azok a tényezők, amelyek hatással vannak a hangulatunkra. Ezekkel az egyszerű dolgokkal mi magunk is sokat tehetünk az egészségünkért.

1. Alvás

Biztosan észrevetted már, hogy ha kipihent vagy, akkor nagyobb valószínűséggel leszel jó hangulatban, és van energiád a napra. Minden feladatot könnyen elvégzel, szívesen nézel szembe a kihívásokkal, ha stresszesebb helyzetbe is kerülsz, hamar megoldást találsz.

Viszont, ha nem alszol eleget, elégedetlen, lehangolt és fáradt vagy és már délben alig várod, hogy véget érjen a nap. 

Nagyon fontos, hogy alvásunk jó minőségű és megfelelő időtartalmú legyen. Ez az alap, amire építkezni tudunk. 

2. Táplálkozás

Bármilyen étrendet is követsz, a leglényegesebb, hogy minél kevésbé feldolgozott, lehetőleg friss és természetes ételeket válassz. A zöldségek és gyümölcsök az egészségedet szolgálják. A péksütemények, felvágottak, tej, koffeines italok, tartósított és cukrozott ételek azonban nem.

Fontos, hogy tájékozottak legyünk, hogy melyek azok az ételek, amelyek jót tesznek, melyek azok, amelyek nem és miért.

3. Testmozgás

Bármilyen fáradt és elfoglalt is vagy, arra minden nap legyen időd, hogy átmozgasd magad. 

A legjobb, ha mindennap futsz / sétálsz fél órát, vagy valamilyen edzésre jársz. Lehet ez tempós séta hazafelé, ahelyett hogy busszal, villamossal mennél. Vagy esetleg biciklizhetsz tömegközlekedés helyett. De használhatod a szobabiciklit, amíg elolvasod az e-mail-jeidet. 

Mindegy mit választasz, csak mozogj! 

4. Örömmel végzett tevékenység

Az, ha valami örömöt ad, nagyban tudja emelni a hangulatodat. 

Lehet ez a munkád, vagy bármilyen napi tevékenységed, akár a vezetés, a bevásárlás, a főzés vagy akár a mosogatás is, ha azt örömmel végzed. Nem kell nagy dologra gondolni. 

Ha olyan szerencsés vagy, hogy tudsz időt szakítani valamilyen hobbira, kreatív elfoglaltságra, az nagyon építő tud lenni. Ha van kisállatod, kutyád, macskád, ő is biztosan sok örömöt ad neked.

Ezen a héten minél többször lásd meg magad körül a szépet, a jót!

Légy hálás, örülj, élj!