Alszol Te eleget?

Az egészséges életmódban az alvás nagyon fontos szerepet játszik. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás segít a szervezetünknek a megújulásban. Éjszaka, miközben pihenünk, a sejtjeink, szöveteink, szerveink regnerálódnak. Nagyon fontos időszak ez a hormonrendszerünk harmonikus működése szempontjából is.

Ha nehezen alszol el esténként vagy többször felébredsz éjszakánként, akkor szeretnék megosztani veled néhány tippet, amelyek segíthetnek neked a kiegyensúlyozott, pihentető alvásban:

  1. Alakítsd ki alvási rutinodat!
  2. Igyekezz minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és ugyanabban az időben felkelni. 
  3. Kerüld a cukortartalmú ételeket illetve a koffein- és alkoholtartalmú italokat, különösen az esti órákban. 14.00 után már ne igyál kávét, fekete teát. A cukor felpörget, este már semmiképpen ne nassolj. Sokan mondják, hogy egy pohár bor vagy sör ugyan segítheti az elalvást, de kimondottan rossz hatással van az éjszakai pihenésre. Az egészséged érdekében inkább mondj le ezekről.
  4. Csökkentsd az esti képernyőidőt: a televízió, a telefon vagy a számítógép képernyője kék fényt bocsát ki, amely zavarja az alvást. A kék fény a melatonin nevű hormon termelésére van hatással. Ha ebből a hormonból – , ami csak sötétben tud –  nem termelődik éjszaka elegendő, akkor az befolyással lesz a többi hormonra is. Gyakorlatilag nem leszel kipihent másnap. 
  5. 20.00 óra után már ne nézz tévét, telefont, számítógépet. Inkább beszélgess, társasozz szeretteiddel vagy olvass.
  6. Vedd komolyan azt, amikor azt érzed, hogy fáradt vagy. Ennek egyértelmű jele, hogy ásítozni kezdesz, majd leragad a szemed. Ez kb. 21.30 és 22.00 óra közötti időszak. Úgy oszd be az idődet, hogy ekkorra már mindennel kész legyél. Fontos kihasználni ezt az időszakot, mert ha nem figyelünk rá, elmúlik az álmosság és megint nehéz lesz az elalvás.
  7. A későn elfogyasztott vacsora megterheli az emésztést, amely zavarja a nyugodt alvást. A vacsorádat próbáld 19.00 körül elfogyasztani.
  8. Ügyelj arra, hogy a hálószobában sötét legyen, ne zavarja semmilyen fény vagy elektromos eszkös a pihenésedet. Használj sötétítő függönyt, redőnyt vagy szemmaszkot, ha szükséges. 
  9. Az optimális hőmérséklet az alváshoz általában 18-20 Celsius fok között van. Mindenképpen hűvösebb, mint a nappali hőmérséklet. A testhőmérséklet mindenkinél eltérő, így fontos, hogy megtaláld az ideális hőmérsékletet számodra.
  10. Próbálj ki relaxációs technikákat, légző gyakorlatokat, meditációt vagy jógát, hogy segítsen ellazulni.
  11. Fontos a csend és a nyugalom. Használhatsz füldugót vagy fejhallgatót, vagy használhatsz egy fehér zaj generátort, amely egyenletes és halk zajt bocsát ki, amely segít elnyomni a környezeti zajokat.

Remélem, hogy a fenti lista segíteni fog a pihenésedben.