Folyékony mosószer – Te ne így készítsd!


Szombat van. Nyugis délelőtt. Csak fél háromra kell Budapestre mennem. Úgy keltem, hogy lesz időm alkotni. Reggel folyékony mosószer készítését terveztem. 

Évek óta használom, nagyon szeretek ezzel mosni. Elkészíteni is. Volt már olyan, hogy sűrűbb lett a kelleténél, akkor hígítottam. A család hiányolta az elején az illatot, tettem hozzá illóolajat. Mostanra mindenki meg van elégedve az állagával és az illatával is. 

Ami ma történt, ilyen még nem fordult elő velem. Nagyon vicces volt az egész. 🙂

Szóval kimértem a vizet, feltettem melegedni, közben lereszeltem a mosószappant. Amikor meleg lett a víz, beletettem a reszeléket, kicsit kevergettem. Kimértem a szódabikarbónát és a mosószódát egy tálkában, azt is beleszórtam. Mivel mi hatan vagyunk, van mindig mosás bőven, két adagot szoktam csinálni. Ahogy térültem-fordultam egyszer csak azt vettem észre, hogy az egyik fazékból fut ki a hab, de nagyon. Kb. mint egy végtelenített vulkán. És nem is akar csendesedni. Fogtam az edényt és levettem a tűzhelyről, közben még mindig bugyogott ki belőle a fehér anyag és folyt a konyhakőre. 

Elég vicces látvány lehettem, ahogy állok a konyha közepén, kezemben egy 10 literes fazékkal, nyújtott karral tartva azt, nehogy a lábamra ömöljön a forró folyadék és persze közben a férjemet szólongatom, mert nyilvánvaló, hogy segítségre van szükségem. (Meg is lepődött, mert ez nem sokszor szokott előfordulni a konyhában.) Alattam a csúszós szappanos lé, a kezemben a habzó üst, a tűzhelyen és körülötte pedig rotyog a kifolyt fehér lötty. Ja és a másik 10 literes félő, hogy ugyanezt fogja előadni. A férjem mindezt látván hozott néhány nagy törölközőt, ledobta a padlóra, aminek segítségével meg tudtam közelíteni a mosogatót, ahova le tudtam tenni az edényt. Tipickélve lekapcsoltam a tűzhelyet és levettem a másikat is. Biztos, ami biztos. Valószínű, eleget melegedett már…

Nagyot nevettünk az egész történésen. Kár, hogy a kamaszaink nem látták a performanszunkat. Tetszett volna nekik. Biztos kaptam volna néhány bíztató megjegyzést. 🙂

  • Tanulság 1.: ne hagyd bekapcsolva a tűzhelyet, ha már felolvadt a szappan, elég, ha meleg, nem kell forralni.
  • Tanulság 2.: Nagyon szépen letörölgettem mindent. Tapasztalatból mondhatom, hogy ez a mosószer nemcsak mosáshoz, hanem bármilyen más tisztításhoz is remek választás. Csak úgy csillog-villog a főzőlap, a konyhapult, a konyhai gépek, szóval szinte minden, ami az edény 3 méteres körzetében volt.
  • Tanulság 3.: Nem kell belőle sok. A konyhakövet gyorsan feltöröltem a törölközőkkel. Még át kellett mennem rajta egy sima vizes moppal, mert csíkos volt. És hát az ugye mégsem illik a csilli-villi konyhapulthoz. 🙂 Ha már szép tisztaság van, akkor adjuk meg a módját. Nem, igaz?

Amúgy ez nem ilyen veszélyes, mint ahogy leírtam. Ha nem takarítasz közben és utána, akkor is elkészül 20 perc alatt és csak pár száz forintba kerül 4 liter.

A recept:

1 db 150 grammos mosószappan

150 gramm szódabikarbóna

200 gramm mosószóda

4-4 liter víz

Elkészítés:

  1. 4 liter vizet felteszel melegedni. Közben lereszeled a mosószappant. Beleteszed a vízbe. Néhányszor megkevered, hogy elolvadjon. (nem kell forralni!)
  2. Leveszed az edényt és az asztalra/konyhapultra teszed. Hagyod kicsit hűlni.
  3. Kiméred a szódabikarbónát és a mosószódát. Belekevered a langyos szappanos vízbe, elkevered.
  4. Majd hozzáöntesz még 4 liter hideg vizet.
  5. Botmixerrel átkevered. Ezt a műveletet lehet többször is ismételni, miközben hűl, hogy tényleg szép sima gélállagú folyékony mosószert kapjunk.
  6. Az utolsó mixelésnél lehet hozzá néhány csepp illóolajat adni (pl. levendula, citrom, narancs).
  7. Mikor kihűlt, akkor töltsd flakonokba!

Ebből az adagból 4 db 4 literes flakon lesz tele. Kb. 1.000,- Ft-ot költesz rá. Szerintem megéri. 

Próbáld ki Te is!