Vigyázz a májadra, ő is mindent megtesz érted!

A májad akkor boldog, ha egészséges a bélrendszered. A májadnak kb. 400 különböző feladata van, amely közül a hormonegyensúly fenntartása az egyik legfontosabb. Ha a májjal valami nincs rendben, az rengeteg problémához vezet. Mivel ez a szervünk csendben dolgozik a háttérben, csak akkor vesszük észre jelenlétét, amikor valami rendellenességgel felhívja magára a figyelmet. Gondolom, nem akarod megvárni, hogy baj legyen…

Megosztok veled néhány fontos információt, hogy ezentúl Te is tudj a májadra vigyázni, ahogy ő vigyáz rád. 

Azt biztosan tudod, hogy a máj a méregtelenítésben játszik szerepet. Az egyik legfontosabb feladata a használhatatlan és mérgező anyagok ártalmatlanítása, hogy azok folytathassák útjukat a vese és a belek felé, ahol majd kiválasztódnak.

A máj feladata alapvetően, hogy a szervezetedben természetes módon keletkezett salakanyagokat lebontsa. Ezekkel könnyedén meg tud birkózni. Sokkal nehezebb dolga van azonban akkor, ha kívülről érkeznek mérgező anyagok (pl. vegyszerek, gyógyszerek, hormonok, testidegen fehérjék, alkohol, xenoösztrogének, nehézfémek, stb. formájában). Ha a testünk nem megfelelő mértékben méregtelenít, vagy túl sok mérgező anyaggal kell megküzdenie, az krónikus betegségekhez és gyors öregedéshez vezet. A mérgező anyagok nagy része hosszú élettartamra lettek gyártva, ezért nehéz lebontani őket. Minél több energia és idő az ártalmatlanításuk, annál kevesebb figyelem jut a májban az egyéb feladatokra.

Hogyan segíthetsz a májadnak?

Megelőzéssel….

A megelőzéshez tartozik, hogy a háztartási vegyszerek helyett részesítsd előnyben az egyszerű otthon készített vagy a megvásárolható 100%-ban természetes termékeket. Gondolok itt a mosószóda, szódabikarbóna, citrom, ecet használatára. Az interneten nagyon jó receptek vannak mosáshoz, tisztításhoz, takarításhoz, érdemes elkészíteni és kipróbálni ezeket. Nem csak testednek, légzőrendszerednek teszel jót ezek használatával, hanem környezetbarát is. 

Emellett figyelj arra, hogy mit kensz a bőrödre. A kozmetikumokban is nagyon sok olyan anyag van, amely károsan hat a szervezetünkre. A xenoösztrogének különösen komoly problémát tudnak okozni a hormonrendszerben. Utána lehet nézni, hogy a szintetikus anyagok helyett milyen természetes alapanyagokból lehet nagyszerű szappanokat, krémeket, testápolókat, arclemosókat, akár naptejeket készíteni, illatosítani jó minőségű illóolajakkal lehet. Remek kreatív elfoglaltság a stresszes mindennapok ellenpólusaként.

… és segíthetsz a májadnak a helyes táplálkozással:

A méregtelenítés egy roppant kifinomult és bonyolult folyamat. És itt a méregtelenítést ne úgy értsd, hogy hashajtást és koplalást alkalmazol. Éppen ellenkezőleg. Ha minél változatosabban táplálkozunk és lehetőleg (90%-ban) növényi élelmiszereket fogyasztunk, azzal szert teszünk azokra az anyagokra, amelyek segítik a máj munkáját. A jól működő májnak rengetegféle tápanyagra van szüksége: vitaminokra, ásványi anyagokra, aminosavakra, antioxidánsokra, nyomelemekre többek között. A testünk ezeknek az anyagoknak a segítségével készíti el azokat az enzimkombinációkat, amelyek a méregtelenítés folyamatában részt vesznek. A mi dolgunk, hogy minél változatosabb étrenddel támogassuk mindezt.

Képzeld csak el, hogy nincs a napnak egyetlen másodperce sem, amikor a testünk ne foglalkozna a méregtelenítéssel!

Az alábbiakban sorra veszünk néhány élelmiszert, amelyek hatékony segítségedre lesznek májad támogatásához:

  • Zöld színű zöldségek. A bennük található klorofill elősegíti a méreganyagok vízben oldékonyságát, ami a méregtelenítés első lépése. Az algák is (mint pl. a spirulina vagy a chlorella) kitűnő klorofillforrások, a nehézfémek kivezetésében vannak segítségedre.
  • A keresztesvirágúak, mint a brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, rukola, retek, karalábé tele vannak di-indol-metánnal. Ezeket párolva, hirtelen sütve ajánlott a legegészségesebb formában bevinni a szervezünkbe, hogy ott a leghatékonyabban fejthessék ki hatásukat.
  • A hüvelyesekben, sütőtökben, sárgadinnyében, avokádóban, almában, zabpehelyben, sárgabarackban és lucernacsírában van a legtöbb kalcium d-glukarát nevű anyag, amely a xenoösztrogének semlegesítésében segít.
  • A lágy tojás, főtt spenót, dió, mogyoró, mandula, füge, napraforgómag és lencsecsíra tartalmazza a glutation nevű antioxidánst.
  • Ennek előállításához B3, B6, B9 és B12 vitaminra van szüksége a testnek. B3 az élesztőpehelyben, B6 a zöldfűszerekben, kurkumában, őrölt paprikában, B9 pedig a nyers zöld levélzöldségekben, céklában, paradicsomban, agaragarban van többek között.
  • A szelén, a cink és a magnézium azok az anyagok, amelyek megfelelő pótlásával támogathatod májadat.
  • A májat támogató gyógynövények kivonatait is beszerezheted tea vagy kapszula formájában.

Táplálkozz minél változatosabban, időről időre próbálj ki új recepteket!

Ha sokféle zöldséget, zöldfűszert, ehető vadnövényt, akár virágot, gyümölcsöket, magvakat iktatsz az étrendedbe, több tízezer féle tápanyaghoz juthatsz. Ezek nagy részét a tudósok sem ismerik, de a testünk igen.

Sajnos van még egy rossz hírem: A stressz is árt a májnak.

A stressz sokat felemészt ezekből a tápanyagokból, így a májunk hiányt szenvedhet. Ha sokat stresszelsz, a májad nem tud méregteleníteni. Ha pedig nem tudnak távozni ezek az anyagok a testből, azokat zsírsejtekben raktározza el a szervezet. Ha már megjelentek a plusz kilók rajtad, kezdd azzal, hogy szétnézel a környezetedben és méregtelenítésbe kezdesz a fenti módon kívül, belül.

És egy jó hír a végére.

Májad csodálatos módon képes az öngyógyításra, a megújulásra.

Ha megfelelően gondoskodsz róla, helyre tudja állítani önmagát és akkor maradéktalanul el tudja látni feladatát.

Vigyázz magadra!