Nem vagy kiszolgáltatva a hormonjaidnak

Ha minden hormona egyensúlyban van a szervezetedben, azt észre sem veszed. Akkor minden rendben van. Ha viszont bármelyik hormon (akár a kortizol, az inzulin, a TSH, az ösztrogén, a tesztoszteron vagy a prolaktin) valamilyen mértékben magasabb vagy alacsonyabb a kelleténél, akkor az egész rendszer kibillen az egyensúlyából.

Ekkor nem csak a szokásos, múló női kellemetlenségek jelentkeznek, hanem számos olyan tünet is, amelyre hosszú évekig nem találnak hatékony megoldást. A nőknél mindez nem korlátozódik a termékeny évekre, hanem a változókorban is jelentkeznek tünetek. 

De ha hormonrendszerről beszélünk, nem csak a nők érintettek. A férfiak hormon összefüggéseire odafigyelni éppolyan fontos. 

Ennyire ki vagyunk szolgáltatva a hormonjainknak?

A jó hír, hogy egyáltalán nem. Mi magunk is képesek vagyunk befolyásolni hormonjaink szintjét akkor, ha tisztában vagyunk testünk működésével.

A következőkben egy sorozatot indítok, amelyben elmagyarázom, mi mivel függ össze. Valamint azt is, hogy mit tehetsz Te az egészségedért.

  • Az egészségtudatos táplálkozás,
  • a testmozgás,
  • a gondolkozás mikéntje,
  • a stressz mennyiségének csökkentése és
  • a kiegyensúlyozott érzelmi élet mind befolyással van hormonrendszeredre.

A hormonok, bár láthatatlanok, mégis szinte mindenre hatással vannak a szervezetedben. 

Javarészt tőlük függ az életerőd, az egészséged és a kedved. Ők határozzák meg, hogyan építesz izmokat, hogyan égetsz zsírt vagy éppen ellenkezőleg, raktározod-e azt. A hormonok határozzák meg, hogy néz ki a hajad, a bőröd, a körmeid. Hogy könnyen a stressz hatása alá kerülsz-e vagy épp nyugodt tudsz-e maradni, bármi is történik körülötted. Az is a hormonoktól függ, hogy reggel frissen, kipihented ébredsz vagy nagyon nehezen térsz magadhoz. A hormonok irányítják érzelmeidet is. Tőlük függ, hogy izgatott, boldog, szorongó, lehangolt vagy kiegyensúlyozott vagy-e. Ők befolyásolják azt is, hogy jól tudod-e figyelmedet fókuszálni és hogy milyen az emlékezeted.

Ha a hormonok egyensúlyban vannak, létrejön a varázslat, energikusnak és lelkesnek fogod magad érezni, megnő a tetterőd, jobb lesz a memóriád, képes leszel észrevenni az örömöt és a szépet magadban és magad körül.

És a legfontosabb, mindez életkortól független. 

Akkor is érezheted magad jól, ha már 40 pluszos vagy, vagy akár már elmúltál 50. 

De ha Te még fiatal vagy, akkor nagyon fontos információk következnek majd a  további cikkekben számodra. Minél hamarabb tudomást szerzel hormonrendszered összefüggéseiről, annál egészségesebb életet tudsz élni. 

Meg fogod érteni, hogy a bonyolultnak tűnő rendszer nagyon is logikusan és kiegyensúlyozottan működik. Itt is igaz a minden mindennel összefügg elv. Tehát, ha változtatok a rendszer egyik részén, az a rendszer többi részére is kihatással lesz.