A pajzsmirigy hormonjairól

Az emberi test egy precízen működő rendszer. Minden mindennel összefügg. Soha nem lehet csak egy hormont kiemelni belőle és azt mondani, hogy csak azzal van bajunk. 

Ne lepődj meg, ha problémád van a vércukorszinteddel, a pajzsmirigyeddel, stresszes, fáradt, kimerült vagy és mindehhez még a női szervrendszerhez kapcsolódó tüneteid is vannak.

Ne gondold azt, hogy milyen szerencsétlen vagy, ennyi kellemetlenséggel. Ez nem igaz. Egyszerűen a rendszer egyensúlyvesztéséről van szó.

Ha egy hormon érintett a kibillent állapotban, akkor biztos, hogy a többi is valamilyen szinten el van tolódva. A kérdés, hogy mennyire lehet észrevenni, mennyire hívja fel magára a figyelmedet valamilyen tünettel.

A hormonok üzenetküldő molekulák, a sejtek ezekkel kommunikálnak egymás között. Ahhoz, hogy a szervezeted egészségesen működjön az endokrin rendszer pontos és finom összmunkájára van szükség.

Sorozatunkban elsőként a pajszmiriggyel foglalkozunk. 

Nézzük a pajzsmirigy alulműködés tüneteit, ami nagyon sok embert érint:

  • fáradtság, lassultság
  • apátia, közönyösség, depresszív hangulat
  • hajhullás, száraz bőr, körömgyengeség
  • hízás, székrekedés

Miért alakulnak ki ezek a tünetek? Mit csinál tulajdonképpen a pajzsmirigy?

Minden szervünknek és minden szövetünknek nagy szüksége van a pajzsmirigy hormonjára. Úgy is mondhatjuk, hogy a pajzsmirigy működése olyan, mint az olaj, mintha beolajozná a sejtjeinket. Ha ez a hormon nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben, akkor nem tud a testünk olajozottan működni.

A pajzsmirigy ugyanis az anyagcsere funkciók sebességét és aktivitását szabályozza.

Érdekességként megemlítem, hogy az inzulin a másik hormon, ami szintén az anyagcsere folyamatokban vesz részt, csak éppen a tárolásban. Tehát máris látunk egy összefüggést a két hormon között. És a továbbiakban még több kapcsolatra fogunk rávilágítani. A cikksorozat végére pedig teljesen érthető lesz számodra is a rendszer működése és az is, hogy mikor mit tehetsz az egészségedért.

Térjünk vissza a pajzsmirigyhez!

Honnan tudhatjuk, hogy a pajzsmirigy alulműködik-e? A közérzetünk mellett nyilván a laborleletből is sok információt kapunk. Tudnunk kell, hogy a TSH a pajzsmirigyet stimuláló hormon, a T3 az aktív hormon, ami a sejteken hat, a T4 pedig az előhormon, amelyből a T3 lesz. Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor a TSH magas, a T3 és T4 pedig alacsony. (Nem elég tehát csak a TSH szintet nézni!) Ugyanígy, ha túlműködés van, akkor is elcsúsznak a laborértékek. Megfigyelhető a hormonok emelkedése és csökkenése. Mivel nem vagyunk endokrinológusok, nekünk nem az értékek a lényegesek, hanem, hogy megértsük az összefüggéseket.

Mire van szüksége a pajzsmirigynek, hogy meg tudja termelni a hormonjait?

Elsősorban jódra. Ezen kívül szüksége van Szelénre, Cinkre, Magnéziumra, A, D, és B vitaminokra. Megjegyzem mindezek az ásványi anyagok és vitaminok általában hiányt mutatnak. Érdemes utána nézni, hogy miből mennyit kellene szednünk. És itt nem a nagy általánosságban közreadott adatokra gondolok, hanem sokkal magasabb dózisokra, amiket kutatásokkal lehet alátámasztani, hogy jót tesz az egészségünknek. 

Mi szükséges ahhoz, hogy a T4 előhormonból aktív T3 hormon legyen?

Fontos tudnunk, hogy az átalakulás nem csak a pajzsmirigyben történik, hanem más szervekben is, 80 %-ban a májban. Azonban a magas kortizol, inzulin, ösztrogén szint gátolja a májban történő átalakulást. Illetve, ha valakinek eltávolították az epehólyagját, akkor is zavart az átalakulás.

Mik tehát a megoldások?

  1. A kortizolszint a stresszel és a túlhajszoltsággal függ össze. Örömmel végzett tevékenységekkel, mozgással,  bensőséges kapcsolatokkal, relaxálással, tudatos időbeosztással csökkenthető a feszültség.
  2. Ha megfelelő az alvásunk mennyisége és minősége, akkor elegendő melatonin termelődik, amely csökkenti a kortizol szintet. (Keress rá egy korábbi alvásról szóló blogbejegyzésre!)
  3. Az inzulinszintet az egészségtudatos táplálkozással lehet kordában tartani.
  4. Mindkét hormonról és az ösztrogénről is később részletesebben lesz szó. Itt elég annyit megállapítani, hogy mindhárom szintjére figyelnünk kell. (És itt nem a laborleletekre gondolok, hanem arra, amit Te magad is megtehetsz magadért minden nap az alvással és a táplálkozással.)
  5. A pajzsmirigy problémáknál gyakori, hogy autoimmun rendellenességre vezetik vissza az okokat. Régen nem tudtunk túl sokat ezekről a dolgokról. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy ezeknél a betegségeknél nagyon gyakran áteresztő bél szindróma áll a háttérben. Ez azt jelenti, hogy bizonyos félig megemésztett fehérjék átjutnak a bélfalon, kapcsolatba kerülnek a vérárammal a hajszálereken keresztül. A véráramban ezeket a fehérjéket a fehérvértestek idegennek ismerik fel. Ha ez hosszú ideig fennáll, akkor ez megzavarhatja annyira az idegrendszert, hogy a szervezet a fajidegen fehérjékre gyulladással reagál. A pajzsmirigy problémákkal küzdőknek jótékony hatással van a glutén elhagyása.
  6. Áteresztő bél gyanúja esetén a megoldást a bélflóra egészsége jelenti. 

Növényi alapú, gluténmentes táplálkozással sokat tehetünk az egészségünkért.