Leptin, grelin – Válaszok az éhségre.

Sokat vagy éhes? Mennyiségeket kívánsz enni? Akkor is ennél, amikor az nem indokolt?

Az, hogy miért vagyunk éhesek, miért akarunk folyton enni, már régóta foglalkoztatja a kutatókat. Ha erre a kérdésre megtalálnák a választ és elkészítenének egy tablettát, amit az ember csak bevesz és automatikusan lefogyna tőle, az hatalmas üzleti lehetőség lenne. Tudjuk, hogy a fogyás nem olyan egyszerű. Sokan rengeteg diétát végigcsináltak már, mégsem lett eredménye, vagy ha igen, akkor hamar visszajöttek a kilók. 

Melyek azok a hormonok, amelyek az éhségért felelősek?

A leptint a zsírsejtek termelik. Ez szabályozza az étvágyunkat. Az agyban a leptin mennyisége gátolja az éhséget. Amikor a kutatók felfedezték ezt, nagyon izgatottak lettek, mert azt gondolták, ez lesz a megoldás a fogyasztó csodatablettához. Kísérletezni kezdtek azzal, hogy nagy dózisú leptint adtak egereknek és megfigyelték, hogyan változik az étvágyuk. Sajnos csalódás volt az eredmény, mert nem működött az elméletük. Azt lehetett észrevenni, hogy minél túlsúlyosabb volt egy állat, annál kevésbé hatott rá a leptin étvágycsökkentőként. Megállapították, hogy minél több valakin a zsírszövet, annál magasabb a leptinszintje. A leptin csak akkor gátolja az agyban az éhséget, ha a szintje alacsony. Ha a leptinszint magas, akkor kialakul a leptinrezisztencia és nem úgy reagál rá az agy, mintha normálisan működne a rendszer. Csak azoknál használt a leptintabletta, akik normál súlyúak voltak.

A grelinről már volt szó. Ez az igazi éhséghormon. Ennek is ingadozó szintje van. Ha már az egyik étkezés után sok idő telt el, jön a grelin nevű hormon és éhségérzet keletkezik. Ekkor korog a gyomrod. Tényleg éhesnek érzed magad. A grelin csak egy kis ideig van jelen (15-20 percig), utána elmúlik az éhségérzet, hiszen ennek a hormonnak sem állandó a szintje. (Pl. Amikor valaki böjtöl, akkor időnként jelentkezik az éhségérzet, majd elmúlik.)

Miért van az, hogy nemrég ettél, mégis megint éhes vagy?

  • Lehet, hogy amit ettél, az nem volt elég tápanyagdús.
  • Lehet, hogy nem kaptad meg az étkezés során azt a vitamin-, ásványi anyag, fehérje, zsír és szénhidrát mennyiséget, amire szükséged lett volna.
  • Lehet, hogy valójában nem is vagy éhes.
  • Az inzulin nevű hormon is képes kiváltani hamis éhségérzetet. Ugyanis, amikor ételre gondolunk, akkor éhesek leszünk. Kedved támad bármikor enni, de ez nem jelenti azt, hogy éhes vagy.
  • Az igazi éhségérzet csak jóval több idővel (6-8 órával) az utolsó étkezéshez képest jelentkezik. Ezt csak akkor tudod megtapasztalni, ha kipróbálod, hogy hosszabb ideig nem eszel (pl. időszakos böjt 16/8). Ilyenkor felélénkülnek az ízlelőbimbók és egész testedben vágysz az ételre.
  • Azért is lehetsz éhes, mert lehet, hogy lelassult az anyagcseréd. Azoknak, akik túl gyakran esznek, ellustulhat az anyagcseréje a sejtekben. Miután ettél, a cukorkészletek néhány órán át könnyen rendelkezésedre állnak. A zsírkészleteket viszont csak akkor tudod felhasználni, amikor ezek a cukorkészletek már elfogytak, illetve több órával a legutóbbi evés után. Ha állandóan eszel, a sejtjeid hozzászoknak ahhoz, hogy csak a cukrot használják fel, ellustulnak és nem tudják a zsírt felhasználni. Ezért lehet az, hogy ha elfogy a vérben a cukor, akkor kellemetlenül érzed magad. Úgy érzed ilyenkor, hogy nincs erőd semmihez. Ilyenkor a sejtek nem tudják felhasználni a zsírt, mert teljesen el vannak szokva tőle, ha csak cukorral működteted őket.

Az emberi test csodálatos módon tud alkalmazkodni mindenhez. Ahhoz is, ami nem feltétlenül jó neki, és ahhoz is, ami a megfelelő működését biztosítja. Meg lehet újra tanítani a sejteknek, hogy ismét felhasználják a zsírokat. Az kell hozzá, hogy hosszabb ideig ne egyél! (pl. rövidebb – hosszabb böjt) Vagy ketogén irányzatú táplálkozást folytass. Vegetáriánusok is tudnak egészséges módon ketogén étrendet folytatni. A lényeg, hogy újra megtanulják a sejteid, hogyan használják fel a zsírt.

Ha ezt sikerül elérni, akkor mondhatjuk, hogy az anyagcseréd flexibilis lesz. Hiszen ha csak a cukrot használják fel a sejtek, akkor rugalmatlan anyagcseréről beszélünk, de ha a cukrot és a zsírt is fel tudod használni, akkor rugalmas.