Mitokondriumok – a sejtek motorjai

Folyton fáradt vagy, gyakran vagy éhes, túlsúllyal küzdesz, feledékeny vagy, nem jól alszol?

A mitokondriumok felelősek a sejtek energiatermeléséért. Ezek icipici sejtszervecskét, amelyek a sejtmag körül elszórtan helyezkednek el. Ők a sejtek motorjai. Üzemanyagként cukrot, zsírt, fehérjét használnak, és ezért cserébe reaktív gyököket adnak, amelyek megkötik a sejt közötti térben a nem oda való anyagokat. Sejtjeink különböző szerepeket töltenek be. A májban 2000, az agyban 10.000, (sőt vannak területek, ahol milliós számok vannak), a szívizomban 10.000 mitokondrium található, míg a vörösvértestben nincs egy sem.

Mi tudja gátolni a mitokondriumok működését?

  • Ha krónikus fáradtságban szenvedsz, akkor meg kell nézni, hogy nincs-e valamilyen zavar a sejtek energiatermelésében. Lehet, hogy a mitokondriumok működésében van valami zavar.
  • Fogyasztasz-e elegendő és megfelelő minőségű vitamint és ásványi anyagot? Manapság sajnos sok mindenben hiányosak vagyunk. Érdemes tájékozódni, hogy miből mennyire van szükség. (magnézium, cink, szelén, jód, B, C, E, D vitaminok, stb.)
  • A méreganyagok gátolják a mitokondriumok működését. Érdemes tájékozódni a nehézfémek, környezeti ártalmak kivezetési lehetőségeiről.
  • Oxigén nem megfelelő mennyisége.  Érdemes légzőgyakorlatokat megtanulni.
  • Stressz.
  • Túlzott kalóriabevitel. Sokan panaszkodnak arról, hogy evés után nem sokkal leesik a vércukor szintjük. Ebben a jelenségben nagy szerepe van a mitokondriumoknak.

Te is fogyni szeretnél?

Ilyenkor az az elképzelés, hogy minél több zsírt égessen el a szervezet. Ehhez álljon itt egy hasonlat: Amikor tüzet gyújtunk, tűzifát használunk. A zsírégetés a mitokondriumokban olyan, mint amikor ég a tűzifa. Nehéz begyújtani, nehezen ég. A cukor olyan, mint az olaj. Hamar belobban, könnyen és rövid időn belül elég. Ha bőségesen van jelen cukor, akkor nem fog zsírt égetni a mitokondrium, sokkal egyszerűbb belobbantani a cukrot, mint a zsírokat. Tehát ha mindig cukor áll rendelkezésre, akkor nem fog a zsírokkal foglalkozni a sejt. Pedig a zsírok hosszú ideig tudnak energiát szolgáltatni. Akár napokig is.

Sajnos manapság túl gyakran eszünk és ezek főleg szénhidrát tartalmú ételek. Így nem tanítjuk meg a sejtjeinknek, hogy a zsírt is felhasználják és az lerakódik a zsírszövetekben.

Ha rugalmatlan az anyagcseréd (pl. inzulinrezisztencia), akkor valószínű, hogy a sejtek mitokondriumai is el vannak gyengülve. A mitokondriumok gondoskodnak arról, hogy a sejteknek megfelelő mennyiségű energia álljon rendelkezésre. Ehhez megfelelő mennyiségű ásványi anyagra és vitaminra van szükség. Ha azonban az étrendedben nincs elég tápanyag, ásványi anyag és vitamin, akkor a mitokondriumok el tudnak sorvadni és egyre lassabban fognak működni a sejtjeid. Te pedig azt érzed majd, hogy egyre nehezebben bírsz ki rövidebb időt is étel nélkül és egyre fáradtabb vagy.

Nagyon fontos, hogy az étrended telis tele legyen friss, élő, növényi táplálékkal, hogy elegendő enzimhez, rosthoz és tápanyaghoz juss.

Néhány tipp, hogy jobban működjenek a sejtjeid:

  • Emeld a fehérjét és a zsírt az étrendedben (magvak, hüvelyesek áztatva vagy jó minőségű és megbízható forrásból származó tojás) és csökkentsd a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (pékáru helyett válassz gyökérzöldségeket, pl.: batáta, krumpli (hidegen), zeller, stb.)
  • Egyél több rostot (zöldségek, gyümölcsök). A rostokból zsírsavak termelődnek a bélfalba, amelyek szintén energiát szolgáltatnak egyebek mellett.
  • Emeld a mitokondriumok számát és minőségét. Táplálkozz egészségesen és tudatosan. Fogyassz hetente 30 növényt. Mozogj, lélegezz, menj ki a szabadba.