Érezd a természet közelségét!

Mit gondolsz, mi lenne, ha minden ember hetente néhányszor vagy akár minden nap úgy ébredne, hogy ma teljesen környezettudatosan élek? Szerinted lehetne jobb, szebb, élhetőbb a körülöttünk levő világ? 

Véleményem szerint, minden, ami körülvesz minket úgy tökéletes, ahogy van. A természet megadja mindazt, amire az embernek szüksége van. A hozzáállásunk és a gondolataink határozzák meg azt, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben és a világban. 

Lehet, hogy ez nagyon idealisztikusan hangzik. Lehet is ezzel vitatkozni. De minek? 🙂

Ha belegondolsz, hogy minden kifogás és ellentmondás csak eltávolít az egyensúlyodtól, a harmóniától és a belső békédtől – bárhogy is nevezzük azt az állapotot, amikor kiegyensúlyozott vagy. A viták energiarabló folyamatok. Mindemellett természetesen fontos, hogy legyen saját véleményed…

Szóval felébredsz és eszedbe jut a bolygó, a környezet, a világ. Gyorsan elhessegeted mindazt, amit a hírekben hallottál a jelen gazdasági, kül- és belpolitikai nehézségekről. (Amúgy biztos, hogy hallgatni kell ezeket?!) Igyekszel nem tudomást venni a rád nehezedő, előre várható napi nehézségekről. Próbálod úgy szemlélni ezeket a feladatokat, hogy biztosan a képességeidet legjobban kihasználva pont elég jól megoldod azokat. 

És akkor tehát egyszerűen elhatározod, hogy ma környezettudatos leszek!

Mit tehetsz?

Sétálhatsz mezítláb a füvön. (Jó, de: Hol? Mikor?)

Hallgathatod a madarak dalát. (Jó, de: A zajos városban?)

Figyelheted a napsugarak táncát, az eső kopogását, a szél hangjait.

Nézheted a virágzó vagy éppen lombosodó fák koronáját.

Észreveheted az utadon a különböző színeket, hangokat, illatokat. 

Észreveheted a szembejövő embereket, a kutyákat, az épületeket, a járműveket. Megfigyelheted ezek kinézetét, ha éppen nem vagy természetközelben.

Ha használod az érzékszerveidet, akkor a jelenben vagy. Tudatos vagy. Tudatos vagy magadra és a környezetedre. Fókuszálsz. Figyelsz. Nem a múlton rágódsz és nem a jövőn aggódsz. A jelenben vagy. A mostban. Ilyenkor a természet te magad vagy. 

Így is lehetsz környezettudatos!

Persze ha lépéseket is teszel a zöldebb élet felé vezető ösvényen, az nagyon jó dolog. Remélhetőleg sok dolgot már beépítettél a mindennapjaidba és ha nyitott vagy új dolgokra, biztosan tudod bővíteni a palettát. 

Ne feledd, minden apró lépés számít, amit hetente, naponta tesz meg egy-egy ember a természetért. Mert azt önmagunkért tesszük. És minden apró figyelmesség számít a bolygónak. 

Nagyon sok mindent lehetne itt fellistázni:

a vásárlásról,

a vízhasználatról,

a hulladékgyűjtésről,

a környezetbarát háztartásról,

a természetes kozmetikumokról, stb.

A lényeg, hogy légy tudatos! 

Te is tegyél minden nap a bolygóért valamit, mert tudd, hogy Önmagadért teszed!