Hogy tudsz könnyedén fogyni?

Hiába fogadod meg, hogy mától diétázol és nem eszel cukrot. Ez sajnos nem lesz elegendő. Ha ugyanis folyamatosan inzulin van a véráramban, a tested nem tud zsírt égetni. Hiszen a tested azt a glükózt használja fel, ami a legkönnyebben elérhető. A zsírhoz sokkal nehezebben fér hozzá, mint az egyszerű cukorhoz. Olyan ez, mint amikor tüzet raksz. Teszel a tűzre papírokat is és nagyobb fahasábokat is. A papír a cukor, a fahasáb a zsír. Mindkettő képes az égésre, de a papír sokkal könnyebben lángra lobban, mint a fa. Utóbbi csak akkor fog jól égni, amikor nincs már papír.

A mai életkörülményeink egyáltalán nem könnyítik meg a fogyást. Testünk alapvetően a folyamatos túlélésre van tervezve. Ehelyett manapság minden erőfeszítés nélkül élünk, minden elérhető és rendelkezésünkre áll, dúskálunk a finomabbnál finomabb ételekben, alig mozdulunk meg napokig. Mindeközben rengeteg stressz éri az embert, amely nagyon gyakran feldolgozatlan marad. 

A fentiek alapján nem csoda, hogy a túlsúly korunk egyik legnagyobb problémája. 

Biztosan ismered az a jelenséget, amikor reggelre valami édeset eszel, akkor egész nap az evésen jár az eszed. Biológiai szempontból a nassolás vagy evés iránti vágy nem az akaraterőről szól. Ha túl alacsony a vérglükózszint, a tested ennivalóért küld. A túlélési mechanizmus teszi a dolgát.

Tudjuk, hogy ha túl sok inzulin termelésére van szükség, akkor a hasnyálmirigy egy idő után kimerül. Az extra adag inzulinnak köszönhetően a sejtek hirtelen elkezdik felvenni a glükózt, ezáltal a vércukorszint túlságosan lecsökken. Ez nem jó érzés. Ilyenkor nagy fáradtságot, remegést, szédülést, fejfájást tapasztalhatunk. Mindemellett a tünetek mellett ez nagy stresszt jelent a szervezetnek. Az ingadozó vércukorszint nagyon fárasztó.

Ha túl sok inzulin van a vérben, a hormonok nem tudják tenni a dolgukat. Ugyanúgy magas lesz a kortizol szint, lecsökken a dopamin, a szerotonin, a melatonin és az oxitocin szint. Tehát a rendszer kibillen az egyensúlyból és egymást követik a kellemetlen testi, lelki és mentális elváltozások.

  • Ha stabilizálod a vércukorszintedet, akkor sokkal energikusabbá válsz. 
  • Ha egészségtudatos táplálkozást folytatsz,
  • ha beiktatod a napodba a rendszeres testmozgást,
  • ha rendelkezel megfelelő stresszkezelési technikákkal,
  • akkor sokkal könnyebben, szinte észrevétlenül leolvadnak rólad a kilók és sokkal jobban fogod magad érezni.