Bélbaktériumok és a testsúly

Tudtad, hogy a bélrendszeredben mintegy 20 különféle baktériumtörzs él? Kb. 1000 féle baktériumcsalád, melyeknek megvan a maguk kedvenc tápláléka. Vannak, amelyek a szénhidrátokat kedvelik, mások a zsírokat vagy a cukrokat.

A túlsúly gyulladásokhoz vezet a szervezetben, a gyulladás pedig rossz hatással van a sejtek anyagcsere folyamataira, gyengülnek a mitokondriumok. Ebből következően a túlsúly sok energiát emészt fel.

Ha túlsúllyal küzdesz, tudnod kell, hogy vannak olyan baktériumok is, amelyek befolyással vannak a testsúlyod csökkenésére, illetve növekedésére. Vannak barátságos / jó baktériumtörzsek és vannak barátságtalan / patogén baktériumtörzsek a beleinkben. Mindkettőre szükség van ahhoz, hogy az emésztőrendszer kiegyensúlyozottan tudjon működni. Az a kedvező az egyensúly szempontjából, ha a “jók” vannak többségben, mert így a patogén baktériumok nem vehetik át az irányítást.

Te magad határozod meg, hogy melyik fajta baktériumokat hagyod szaporodni. Mégpedig azzal, hogy milyen táplálékot veszel magadhoz.

Ha felborul az egyensúly a szervezetedben és a “rossz” bélbaktériumok lesznek többségben, annak nyilvánvaló vagy rejtett gyulladások, fejfájás, allergiák, bőrtünetek, hangulati labilitás, ételintoleranciák, izületi tünetek, emésztési rendellenességek lesznek a következményei. Mindezeket gyakran megelőzi a nagyfokú fáradtság, mivel a szervezet mindig az egyensúlyi állapot kialakítására törekszik, ami kibillent állapotban rengeteg energiát emészt fel.

Neked is van néha az az érzésed, mintha cukorfüggő lennél?

Sokszor hallottuk már, hogy a szénhidrát vagy cukor fogyasztása függőséget okoz. A bélben találhatóak olyan baktériumok, amelyek elsősorban gyors felszívódású szénhidrátokkal táplálkoznak. Ha sok ilyen ételt fogyasztasz, akkor ezek a baktériumok elszaporodnak. Mivel egyre többen lesznek, egyre több nekik tetsző tápanyagot követelnek és egyre inkább kívánni fogod az édességet. A cukorfüggőség fenntartásában nemcsak a vér ingadozó glükózszintjének, hanem a bélfórának is szerepe van. 

Mondhatjuk, hogy nem Te vagy cukorfüggő, hanem a bélbaktériumaid. Viszont Te vagy az, aki eldönti, hogy mivel táplálod őket.

Mindenkinek megvan a saját, egyedi bélflórája, mindenki egyedien táplálkozik és egyedien dolgozza fel a tápanyagokat. 

Csak Te tudod meghatározni, hogy mi az, ami igazán jó neked. Ha rendelkezel a megfelelő információkkal, akkor támogatni tudod a szevezetedet az egészséges működésében.