Fogyassz elegendő rostot!

A bélrendszernek naponta minimum kb. 40 gramm rostra lenne szüksége. Ha azonban húst, halat, tejterméket, tojást eszel, kedveled a feldolgozott élelmiszereket, akkor lehetséges, hogy nem viszel be elegendő rostot. Ezek rosttartalma ugyanis szinte nulla.

A növények ezzel szemben bőven tartalmaznak rostokat.

Ahogy egy új dolog megtanulásánál fontos az apró lépések módszere és a türelem, itt is meg kell jegyezni, hogy apránként szoktasd hozzá magad a növényi táplálékhoz. (Ha még új Neked.) Ha eddig még nem így táplálkoztál és egyik napról a másikra úgy döntesz, hogy sokkal több növényi táplálékot fogsz fogyasztani, valószínűleg meg fogja érezni a bélrendszered. Ez azért lehetséges, mivel alig van olyan baktériumcsaládod, ami ezeket a rostokat meg tudná emészteni. Ezért tapasztalnak sokan felfúvódást, hasmenést, székrekedést. Ahhoz, hogy ezeket a tüneteket elkerüld, napról napra növeld apránként a növényi táplálékot és csökkentsd az állati termékeket. Ezáltal a “jó” baktériumok fognak elszaporodni a bélrendszeredben a “rossz” baktériumok száma pedig csökkenni fog. 

Fokozatosan térj át teljesen növényi alapú étrendre! Hagyd el a glutént! 

A szervezeted meg fogja hálálni. Sokkal jobban fogod magad érezni. 🙂

A rostdús táplálkozás nagyon jótékony hatású. Oldhatatlan és oldható rostok vannak a zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben, magvakban, az álgabonafélékben és a hüvelyesekben. A legértékesebbek mind közül a zöld levelesek, a káposztafélék, a gyökérfélék, hagymafélék, gombák.

Az oldható rostok a prebiotikumok. Ezek azok az anyagok, amelyek a “jó” baktériumok táplálékául szolgálnak.

A chiamag, lenmagpehely, útifű örlemény azok az anyagok, amelyek segítik a megfelelő bélperisztaltikát és egészségesen tartják a bélflórát.

Tippek ebédre:

  • krémleves pirított magvakkal (karfiolból, brokkoliból, édeskrumpliból, hüvelyesekből vagy akár céklából – Lehet kombinálni is vagy magukban megfőzni. Fűszerezd ízlésed szerint. Az interneten rengeteg inspirációt találsz.
  • zöldségpörkölt hajdinával / kölessel / quinoával / gluténmentes zablisztes nokedlivel – A pörkölt lényege a bőséges hagymás alap intenzív fűszerezéssel. Kerülhet bele cukkini, tök, padlizsán, karfiol, káposzta, brokkoli, répa, zeller, fehérrépa, paprika, paradicsom, csicseriborsó, lencse. Végtelenségig lehet variálni. Ízesítheted magyarosan, olaszosan, indiai fűszerekkel.
  • nagy tányér zöld saláta citrommal – (spenót, madársaláta, rukkola, zöldhagyma, bazsalikom, porcsin, stb.)
  • desszertnek egyszerűen pár szem gyümölcs. Vagy ha extrább ízre vágysz, készíthetsz csokikrémet édeskrumpli-datolya-kakaóból botmixerrel összekeverve

Póbáld ki! Váljon egészségedre!