Tényleg éhes vagyok?

A hormonok nagy mértékben befolyásolják szervezetünk működését. Ha csak a nemi hormonokat, mint a tesztoszteron és az ösztrogént említem, biztosan bólogatsz, hogy persze, ezekről már sokat hallottál. De emellett tisztában vagy azzal is, hogy kortizol termelődik, amikor valamilyen stresszes helyzetben vagy, melatonin amikor alszol, illetve egyértelmű számodra az is, hogy ha édességet eszel, akkor felmegy az inzulinszinted. 

Az már jóval ritkábban kerül szóba, hogy az éhségérzetünket is egy hormon szabályozza. 

Ez a ghrelin, az éhséghormon.

Mi is az a ghrelin?

Alapvetően a bélben termelődik, a véráramon keresztül eljut az agyba, ahol éhségérzetet kelt és ennivaló keresésére késztet.

Biztosan előfordult már veled, hogy röviddel az ebéded elfogyasztása után (teljesen jóllakottnak érezted magad) az utad valamilyen utcai árus előtt vezetett, ahol finom illatok szálltak feléd. Lehet ez fűszeres vagy édes illat, mindenképpen eszedbe jutott, hogy de jó is lenne ebből az ételből enni, holott alapvetően nem is voltál éhes. Na, ez az, amikor a ghrelin termelődni kezd.

Egészséges működésben akkor emelkedik a szintje, amikor már egy ideje nem ettél, és üres a gyomrod.

Ennek a hormonnak elsődleges szerepe van az étvágyunk szabályozásában, ez a hormon serkenti a gyomorsavtermelődését, valamint a gyomor ürülését is, és ez a hormon készíti elő a szervezetünket az energia elraktározására is, ami zsír formájában történik. 

A ghrelin minden olyan testműködést élénkít, ami kapcsolatban lehet a táplálék megszerzésével és elfogyasztásával.

Mi minden befolyásolja azt, hogy valóban éhes vagy-e?

A stressz növeli a ghrelin szintjét.  Ha magas a kortizol szint, az befolyással lesz az összes többi hormonra, így a ghrelinre is. Ez az oka annak, ha valaki stresszevőnek nevezi magát. 

A kevés vagy nem megfelelő minőségű éjszakai pihenés is megnövekedett ghrelinszinthez vezet. Mivel a szervezet szeretne energiához jutni, az evést látja a leggyorsabb megoldásnak. 

Tartós koplalás esetén is megnő a ghrelinszint. 

A külső ingerek, mint egy étel látványa, illata, íze, beindíthatják a bélmozgást és az emésztőenzimek termelődését, és megnövelik a ghrelinszintet is. 

Légy tudatos az étkezésedben! A rostban és tápanyagokban gazdag étrend jelentősen segíti a kiegyensúlyozott hormonrendszer megtartását.

  • Hagyd el a cukrot és a gyorsan felszívódó ételeket!
  • Kerüld az ízfokozóval készített ételeket!
  • Kerüld a finomított étolajban sült ételeket! 
  • Értékes fehérjeforrásokat válassz, de mindez max. fél tenyérnyi legyen!
  • Minden étkezés mellé egyél egy nagy tál vegyes zöld salátát!
  • A salátákhoz használj jó minőségű hidegen sajtolt növényi olajat!
  • A növényi alapú étrend elegendő rostot, ásványi anyagot, enzimeket, vitaminokat tartalmaz.