Te is inzulin-rezisztenciával küzdesz?

Egyre gyakrabban hallani azt a kijelentést, hogy:  “Inzulin-rezisztenciám van!” Ha ez a probléma kezeletlen marad, ha nem ügyelsz az étkezésedre, nem mozogsz eleget, akkor ördögi körbe kerülhetsz.

Ha az egyensúlyból kibillent folyamat tartósan fennáll, egyre rosszabbá válik minden. Emésztési, hormonális, idegrendszeri és pszichés elváltozások fogják zavarni a mindennapjaidat. 

Mivel a hasnyálmirigy nem bírja megtermelni a hatalmas mennyiségű mindig több és több inzulint, egyszerűen kimerül és egy idő után nem fog tudni több inzulint termelni. Ilyenkor kívülről beadott inzullin injekcióra van szükség. 

Jogosan mondhatjuk tehát, hogy az inzulinrezisztencia a II-es típusú cukorbetegség előszobája. Érdemes tehát odafigyelni a jelenségre.

Nézzük meg, mi is történik akkor, amikor inzulin-rezisztenciáról beszélünk!

  1. Amikor szénhidrátot fogyasztasz, akkor a szénhidrát glükózra (szőlőcukorra) bontódik.
  2. A szőlőcukor felszívódik a véráramban.
  3. A hasnyálmirigy által termelt inzulin segítségével tud bejutni a sejtekbe a cukor.
  4. Inzulinrezisztencia esetén valami miatt a sejtek kevésbé érzékenyek az inuzulinra, emiatt sokkal több inzulinra van szükség ahhhoz, hogy egységnyi mennyiségű cukor be tudjon kerülni a sejtekbe.
  5. A megnövekedett inzulinigény miatt a hasnyálmirigynek nagyon intenzíven kell dolgoznia.
  6. A normál mennyiségű inzulin többszörösét kell termelnie ahhoz, hogy a vércukorszint normális tudjon lenni és a cukor el tudjon jutni a sejtekhez.