A szénhidrát anyagcsere-zavar manapság igen gyakori

A laborvizsgálatok eredményei mind csak tüneteket mutatnak. A hízás, az izomfájdalmak, a szapora szívverés, az evés utáni fáradtság, a fájdalmas menstruáció, a puffadás vagy az emésztési diszkomfort, a szorongás, a depressziós és pánikszerű tünetek mind-mind valaminek a következményei. Ilyenkor felborul a szervezet egyensúlya. Biztos, hogy a kellemetlenségek kihatnak a mindennapos tevékenységeidre is. Az alvásodra, a munkádra, a szabadidős tevékenységeidre, a kapcsolataidra és a hangulatodra egyaránt.

De mi lehet az ok?

Mondhatjuk egyszerűen, hogy a magasabb inzulinszintet lehet mindezek tünetek okaként feltüntetni. Azonban nem kizárólag ez az ok. Ez ennél sokkal komplexebb. Hiszen a magas inzulinszint is csak valaminek az eredménye, amely szorosan összefügg más életmódbeli döntésekkel.

Mit válaszolnál, ha azt kérdezem tőled:

Mikor érzed magad igazán jól? 

Mikor érezted magad legutoljára igazán jól?

Mikor kezdődtek a tüneteid?

Mi történt akkoriban? 

Hogyan kezeled a stresszt?

Vagy ha arra kérnélek, hogy haladj végig az élettörténeteden és emeld ki a fontosabb eseményeket, amelyek hatással voltak a lelki és testi egyensúlyodra. A holisztikus szemlélet szerint a testi, lelki és mentális tünetek nem elválaszthatóak egymástól.

Fontos, hogy legyen a kezedben egészségtudatos, stresszkezelő technika, amellyel hatékonyan helyreállíthatod a szervezeted testi és lelki egyensúlyát.

Az egészségtudatos táplálkozás nagyon sokat tud segíteni a kellemetlen tüneteken.

A gyakorlatan a következőket tudod tenni:

  • maximum 3-szori étkezés
  • időszakos böjtök beiktatása
  • lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása / rezisztens keményítők fogyasztása / növényi alapú étkezés
  • a zsír- és fehérjemennyiség növelése. A zsírban ugyanis kétszer annyi kalória van, mint a szénhidrátban és a fehérjében. (dió, chiamag, kókusz, mandula, tojás)

Ha valakinek hamar leesik a vércukorszintje, azt nem lehet egyik pillanatról a másikra átállítani 5-6-szori étkezésről napi 3-2-szeri étkezésre. Érdemes lassú átmenettel indítani és türelmesnek lenni a folyamatban. De megéri kipróbálni azt, hogy mennyivel jobban érzed magad a vércukorszinted stabilizálásával.

Cél: az inzulinérzékenység kezelése

Amikor nagyobb szüneteket tartasz az étkezések között, akkor a hasnyálmirigynek nem kell folyamatosan inzulint termelnie. Az az egészséges működés, ha azt, amit az étkezéskor termel, az be tud jutni a sejtekbe. Amikor nincs szükség a munkájára, pihenhet a hasnyálmirigy, így a vérben nem lesz folyamatosan jelen az inzulin és a sejtek is jól tudnak reagálni.

Ha azonban egész nap eszegetsz, akkor folyamatosan jelen van az inzulin a véráramban, mert a hasnyálmirigy folyamatosan termeli azt és a sejtek egy idő után rezisztensekké válnak az inzulinra.