A több energiához több enzim szükséges


Biztosan hallottál már az enzimekről. Tudod mire szolgálnak és hogyan juthatsz hozzájuk? Nagyon sok egészségi probléma, többek között az alacsony energiaszint is az enzimek hiányával kezdődik. Mindent, amit megeszünk, azt az emésztőrendszerünk átalakítja. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszanak az enzimek.

Amikor megérzed a frissen sült meggyes pite illatát, akkor összefut a nyál a szádban. A nyálban találhatóak az első enzimek az emésztés folyamatában, amelyek segítenek molekulákká bontani a sütit, hogy a szervezetünk a legoptimálisabban fel tudja azt használni. Minél alaposabban és hosszabban rágjuk a finom pitét és minél hosszabban tartjuk a szánkban, annál több enzimnek adjuk meg az esélyt, hogy a legtökéletesebb eredményt érje el. Többek között ez is segít elkerülni sok emésztési problémát, mint a gyomorfájás, gyomorégés, puffadás, stb.

Te hogyan eszel? Kapkodva vagy odafigyelve?

A mai naptól próbáld ki, hogy alaposan és hosszan megrágsz minden falatot! 

A leveseket, smoothiekat se sietősen fogyaszd, hanem forgasd meg a szádban az egyes kortyokat, annak ellenére, hogy folyékony és eszünkbe sem jutna rágni ezeket.

Az enzimek emésztik meg az ételt a gyomorban és a vékonybélben. A bélbaktériumok mellett jelentős szerepe van a folyamatban a hasnyálmirigynek, az epehólyagnak és a májnak. Az értékes tápanyag molekulák csak akkor tudnak a vérbe kerülni és érkeznek meg a sejtekhez, ha ezek a szervek elegendő emésztő enzimet termelnek és működésük kiegyensúlyozott.

Sok enzimet tartalmaz a növényi étrend, a friss zöldségek és gyümölcsök. Ha olyan ételt fogyasztunk, amelyben bőven található enzim, ráadásul még alaposan meg is rágjuk, akkor a gyomorpépben lévő enzimek a gyomorban folytatják az előemésztést. Ha az étel egy órát tartózkodik a gyomorban, akkor nagy része lebontásra kerülhet. Persze ez attól függ, hogy mit ettünk. A gyümölcs gyorsan lebontható, egy szelet marhahús azonban mielőtt a bélbe kerülne, minimum 6 órán keresztül a gyomorban marad. Különféle enzimekre van szükség a szénhidrát, a fehérje és a zsírok lebontására.

Fontos tudni, hogy az enzimeket a táplálékkal is bevihetjük, segítve ezzel az emésztés folyamatát. Arra azonban ügyelni kell, hogy az enzimek hő hatására károsodnak.

Elgondolkodtál már azon, hogy az ember az egyetlen élőlény, aki melegíti az ételét? Melegítjük, hevítjük, sütjük, pároljuk, grillezzük, olajban sütjük. A boltban található ételek nagy része is hőkezelt, hogy tartósabb legyen.

Az ételek hőkezelésének számos következménye van a táplálkozásunkra nézve. Nem elég, hogy eltűnik belőle sok tápanyag, hanem a szükséges enzimek is lebomlanak. Ennek ellenére a konyhatechnikai eljárásoknak természetesen rengeteg előnye is van, hiszen vannak olyan ételek, amelyeket csak főzve tudunk megemészteni (pl. hüvelyesek, krumpli).  Mindemellett sok embernek az ételek elkészítése örömmel végzett alkotó tevékenységnek számít, itt élik ki kreativitásukat.

Mint mindig, ebben a témában is a lényeg az egyensúly megtalálása. A nyers és a főtt ételek kiegyensúlyozott aránya. 

Minden meleg étel mellé (illetve a legjobb előtte!) egyél egy nagy tál friss vegyes zöldsalátát fűszernövényekkel! Ha kimondottan fáradtnak érzed magad, akkor inkább több meleg ételt válassz, de ügyelj az elkészítési módra. Lehetőség szerint a legkíméletesebb, legrövidebb hevítést részesítd előnyben. Amennyiben úgy érzed, hogy jól esik a hűvös, nyers étel, edd azt. 

Kísérletezz, próbálj ki új dolgokat! 

Mindig figyelj magadra és arra, hogy milyen változásokat eredményez a szervezetedben egy-egy étel fogyasztása. Hiszen Te vagy az, aki a legjobban tud önmagáról gondoskodni. 🙂

Az enzimeket tartalmazó ételek fogyasztásával gazdag bélflóra alakítható, mely önmagában képes az enzimtermelésre.

Melyek azok az ételek, amelyeknek magas az enzimtartalmuk?

  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • olajos magvak
  • diófélék
  • fűszernövények
  • olajbogyó
  • algák
  • csírák
  • frissen sajtolt olajak

Az enzimgazdag táplálkozás nem egyenlő a zöld levelekkel. Nagyon finom főételeket vagy akár desszerteket is készíthetsz úgy, hogy nem vész el a lényeg:

Csokis céklatorta – (enzimgazdag nyers csemege)

175 gr reszelt cékla

½ csésze kesudió

½ csésze dió

2 evőkanál kakaópor

60 ml méz

2 evőkanál kókuszliszt

2 evőkanál kókuszolaj

1 evőkanál chiamag

1 evőkanál útifűmaghéj örlemény

1 kávéskanál vaniliakivonat

Késes aprítóban mindent alaposan dolgozzunk finom péppé és öntsük egy 20 cm-es átmérőjű tortaformába. Majd tegyük hűtőbe, amíg megszilárdul. Házi eperlekvárral, kókusz tejszínhabbal dobhatjuk még fel.