Tartós belső stressz

Biztos Veled is előfordult már, hogy olyan időszakod volt, amit igazán stresszesnek éltél meg. Ilyenkor megmagyarázhatatlan belső feszültséget érzel. Állandó nyugtalanság jellemez, türelmetlen és ingerlékeny vagy. Semmi nem jó, mindenben találsz valami kivetnivalót.

A test felől nézve mindez összefügg belső szerveid diszharmonikus működésével, ami természetesen kihat a hangulatodra, megéléseidre, gondolkodásodra. Holisztikusan szemlélve tehát a testi, lelki, mentális állapotodra. Tünetként diszkomfort érzéseid lesznek, mint fejfájás, derékfájás, hátfájás, hasfájás, puffadás, kiütések, pattanások, izületi fájdalmak, szívdobogás, álmatlanság, fáradtság, stb. Semmi komoly, ami indokolttá tenné az alapos kivizsgálást vagy azt, hogy orvoshoz menj. Ahogy jönnek, idő után maguktól is elmúlnak.

Szerveidet a szervenergia öleli körül. Néha semmiségek miatt kijössz a sodrodból, s magad sem érted az okát. Ez többnyire azért van, mert az egyes szervek stressztelítettsége miatt a külső stresszt már nem tudod elviselni. Egyes szervek energiaszintje többletet, másoké hiányt mutathat. A meridiánokban keringő energia kiegyenlítésével visszaállítható az egyensúly.

Mitől gyengülhet a szervenergia?

A táplálkozás a leggyakrabban és általánosan használt „gyógyszer”. Ha a gyógyszert megfelelően adagoljuk, tünetek esetén hasznunkra válik, és gyorsabban regenerálódunk. Érdemes odafigyelni arra, mi az, ami jót tesz neked, hiszen a negatív hatások nem azonnal, hanem lassan alakulnak ki. Kineziológiai tesztekkel pontosan meghatározható, mely élelmiszer az, amire az adott szerv harmonikus működése szempontjából szükséged van és melyek azok, amelyek nem szolgálják az egészségedet.

Automatikus stresszmagatartás 

Az ember már gyermekkorában megtanulja a legjobb túlélési magatartást. Illetve gyerekként azt hiszi, hogy ez a legmegfelelőbb reakciója. De valóban ez a legjobb megküzdési stratégia? Nem biztos.

Ez az automatizmus véd bennünket akkor, ha hirtelen kell reagálnunk valamire, vagy életveszélybe kerülünk, s nincs idő a helyes megoldás fontolgatására. Felnőttként azonban nem biztos, hogy valóban ez a viselkedésminta az, amit követnünk kell. Van, hogy ez a viselkedésminta nem hogy előreviszi, hanem inkább hátráltatja az embert.

A stressz oka többnyire a túlzott megterhelés, amellyel az ember próbál megbirkózni.

Te szoktad halogatni a feladataidat?

Vagy esetleg hajlamos van összegyűjteni az elvégzendőket, míg olyan hatalmasra tornyosul előtted, hogy már ki sem látszol belőle?

Mindnyájunk életében vannak olyan ingerlő motívumok – személyek, dolgok, helyzetek -, amelyek automatikus stresszmagatartást váltanak ki, legtöbbször tudattalanul. Gyakran könnyedén elvégezhetnénk a feladatot, mégsem tesszük, csak tologatjuk magunk előtt. Amikor pedig végre nekiállunk, túl sokat vállalunk pihenés nélkül, amitől kimerülünk. Rengeteg energia megy így veszendőbe.

Te is ismered ezt a helyzetet?

Ahogyan a dolgainkhoz állunk, meghatározza, hogy mennyire érezzük magunkat stresszesnek vagy éppen kiegyensúlyozottnak. Ez nagyban meghatározza a mentális egészségünket. 

A Touch for Health, természetgyógyászati kineziológia izomtesztekkel dolgozik. Segít az automatikus stresszmagatartások átalakításában.