Tartós belső stressz

Biztos Veled is előfordult már, hogy olyan időszakod volt, amit igazán stresszesnek éltél meg. Ilyenkor megmagyarázhatatlan belső feszültséget érzel. Állandó nyugtalanság jellemez, türelmetlen és ingerlékeny vagy. Semmi nem jó, mindenben találsz valami kivetnivalót.

A test felől nézve mindez összefügg belső szerveid diszharmonikus működésével, ami természetesen kihat a hangulatodra, megéléseidre, gondolkodásodra. Holisztikusan szemlélve tehát a testi, lelki, mentális állapotodra.

Szerveidet a szervenergia öleli körül. Néha semmiségek miatt kijössz a sodrodból, s magad sem érted az okát. Ez többnyire azért van, mert az egyes szervek stressztelítettsége miatt a külső stresszt már nem tudod elviselni. Egyes szervek energiaszintje többletet, másoké hiányt mutathat. A meridiánokban keringő energia kiegyenlítésével visszaállítható az egyensúly.

Mitől gyengülhet a szervenergia?

A táplálkozás a leggyakrabban és általánosan használt „gyógyszer”. Ha a gyógyszert megfelelően adagoljuk, tünetek esetén hasznunkra válik, és gyorsabban regenerálódunk. Érdemes odafigyelni arra, mi az, ami jót tesz neked, hiszen a negatív hatások nem azonnal, hanem lassan alakulnak ki. Kineziológia technikákkal pontosan meghatározható, mely élelmiszer az, amire szükséged van és melyek azok, amelyek nem szolgálják az egészségedet.

Automatikus stresszmagatartás 

Az ember már gyermekkorában megtanulja a legjobb túlélési magatartást. Illetve gyerekként azt hiszi, hogy ez a legmegfelelőbb reakciója. Ez az automatizmus véd bennünket akkor, ha hirtelen kell reagálnunk valamire, vagy életveszélybe kerülünk, s nincs idő a helyes megoldás fontolgatására. Felnőttként azonban nem biztos, hogy valóban ez a viselkedésminta az, amit követnünk kell.

A stressz oka többnyire a túlzott megterhelés, amellyel az ember megbirkózni próbál. De sajnos nem mindig azt a megoldást választja, hogy azonnal nekifog a feladatnak, és lendületesen be is fejezi azt. Van, hogy valahol megakad a folyamat.

Te is szoktad halogatni a feladataidat?

Vagy esetleg hajlamos van összegyűjteni az elvégzendőket, míg olyan hatalmasra tornyosul előtted, hogy már ki sem látszol belőle?

Mindnyájunk életében vannak olyan ingerlő motívumok – személyek, dolgok, helyzetek -, amelyek az automatikus stresszmagatartást kiváltják, legtöbbször tudattalanul. 

Amit ma könnyedén megtehetnénk, nagyon szívesen halasztjuk. Egészen addig az időpontig számtalan okot, magyarázatot találunk halogatására, amíg körmünkre nem ég. Amikor végre nekifogunk, nagy nyomás nehezedik ránk, „éjszakai műszakot” vállalunk, amitől kimerülünk. Ha saját magunkat a munkánkkal stresszeljük, ártunk önmagunknak. Eközben energiáink veszendőbe mennek, és szabad időnket sem vagyunk képesek értelmesen eltölteni.

Te is ismered ezt a helyzetet?

Az, ahogyan hozzáállunk a dolgainkhoz határozza meg, mennyire érezzük magunkat stresszesnek vagy éppen harmonikusnak. Ez nagyban meghatározza a mentális egészségünket is. 

A Touch for Health, természetgyógyászati kineziológia izomtesztekkel dolgozik. Segít az automatikus stresszmagatartások átalakításában.